BMW 2002 tii vs. BMW M235i – Partea 1


BMW

Simbol al opulenței pentru cei care-și duc traiul de pe azi pe mâine, emblemă a bunăstării pentru cei care au posibilitatea să cumpere un model nou sau o cale accesibilă prin care amatorii de mașini înmatriculate în Bulgaria să se facă remarcați – sigla bavareza a primit atât de multe etichete negative, încât cei mai mulți dintre noi am uitat care este de fapt caracterul mașinilor cu sigla alb-albastra. Astfel, marca BMW a ajuns să fie asociată cu un X6 parcat cu nesimțire pe mai multe locuri, în loc să fie sinonimă cu sportivitatea pregnantă a unui coupé agil, sublim și inevitabil, molipsitor.

BMW

Din fericire, BMW M235i pare a fi proiectat special pentru a transmite și a (re)institui toate aceste atribute. Compactă, însă cu proporții seducătoare, noul BMW Serie 2 se vrea a fi chintesența caracterului bavarez, dincolo de orice artificii dramatice ieșite din tipare. Botezat după noua nomenclatură a mărcii, cel mai mic coupé din gamă este de fapt succesorul Seriei 1 Coupé, care se dorea o alternativă mai atrăgătoare pentru cei speriați de liniile controversate ale hatch-ului. Ei bine, însă, dacă în cazul generației anterioare, coupé-ul își arăta clar originile prin secțiunea frontală preluată integral de la hatchback, Seria 2 a primit o înfățișare distinctă, menită să facă o diferențiere clară între modele.

BMW

Proporțiile Seriei 2 sunt mai echilibrate decât cele ale predecesorului său, linia geamurilor mai înaltă și plafonul coborât desăvârșind silueta de coupé sportiv. Capota lungă a motorului și consola spate scurtă încearcă parcă să anticipeze distribuția egală a maselor pe cele două punți, ce garantează o dinamică foarte echilibrată. Și pentru că Seria 1, modelul de la care micul coupé își trage platforma tehnică, nu este tocmai candidatul ideal la un concurs de frumusețe, bavarezii au creionat o înfățișare mult mai curată și, implicit, mai plăcută ochiului.
Grila dublă de mari dimensiuni este încadrată între două blocuri optice mai aplatizate decât cele ale Seriei 1, care inspiră mașinii un aspect mai dinamic. Desigur, agresivitatea lui M235i este datorată în mare măsură spoilerului frontal, cu prize de aerisire ample, cele laterale fiind traversate de două lamele argintii – semnătura specifică a modelelor M Performance.

BMW

Originile

Pentru mulți fani ai mărcii, compactul Seria 2 a fost văzut ca o revenire la origini. Și nu este doar o coincidenţă de nume că povestea de succes a coupé-urilor sportive de la BMW a început tot cu cifra 2. Lansat la sfârșitul anului 1968 de o companie care încă se străduia să-și revină după cel de-al Doilea Război Mondial, BMW 2002 practic a definit conceptul de sedan sport compact (chiar dacă avea numai două portiere), salvând astfel întregul grup de la faliment. Bayerische Motoren Werke nu era nici pe departe o marcă de volum în acele vremuri și părea că va rămâne pentru totdeauna un jucător din liga a doua, în urma unor giganți precum Volkswagen sau Mercedes-Benz.

BMW

Însă 2002 a schimbat totul. A reușit să îmbine inspirat o mașină de zi cu zi cu o doză serioasă de sportivitate și complexitate tehnologică, demonstrând că performanța nu înseamnă doar viteza în linie dreaptă. BMW 2002 a reușit să pună laolaltă manevrabilitatea unei mașini sport și un habitaclu spațios, care putea primi în condiții bune patru pasageri – și care, grație geamurilor ample, oferea o vizibilitate perimetrală excelentă. În plus, 2002 avea un portbagaj mare, utilizabil, iar reputația tot mai bună a bavarezilor în ceea ce privește calitatea produselor lor se transforma într-un un argument serios în ochii clienților care nu-și doreau un sedan clasic, cu patru portiere, dar care nici nu se vedeau conducând un roadster britanic exotic. Rezultatul acestei rețete inspirate s-a materializat într-un model economic, accesibil, dar, în același timp, și într-o mașină sport extrem de molipsitoare pentru cei care ajungeau să se bucure de performanțele sale. În consecință, nu mai puțin de 860.000 de exemplare au fost comercializate până în 1977, când 2002 a fost înlocuit de prima generație a Seriei 3.

Deși a fost disponibil în numeroase versiuni de-a lungul carierei sale, 2002 a rămas în inima pasionaților alături de trei litere magice: „tii”. Născut din dorința de a respecta strictele reglementări de poluare din Statele Unite, 2002 a adoptat un sistem de injecție mecanică Kugelfischer, care nu doar că a eliminat toate capriciile asociate unui carburator, dar a adus și un spor notabil de performanță. Cu un propulsor de 2,0 litri capabil de 130 CP și 176 Nm, 2002 tii oferea performanțe comparabile cu mașinile sport ale vremii. Cuplat la o transmisie manuală cu patru trepte – opțional fiind disponibile atât o unitate Getarg cu cinci trepte, cât și o automată cu 3 rapoarte – motorul se simțea potent pe o plajă largă de turații, făcând cele 1045 kg ale maşinii să ajungă la 100 km/h în mai puțin de 10 secunde. Poate că după standardele de azi, nu pare cine știe ce, dar în 1971, asta era o reușită demnă de o mașină cu pretenții sportive!


Sursa:BMWBlog

Publicitate